Grænseregionen

VELKOMMEN TIL GRÆNSEREGIONEN

Grænseregionen byder på mange oplevelser, alt fra smukke naturoplevelser fra Tøndermarsken og det tyske vadehav til musikalske og festlige kommunale arrangementer. Læs mere her om alle dine muligheder i grænseregionen.

ÉN REGION – TO KULTURER

I grænseregionen er du en del af en region med to lande med hver deres kultur, natur og arbejdsmarked. Mulighederne er derfor uendelige i denne region. Læs mere om dine muligheder i grænseregionen.

previous arrow
next arrow
Slider

Bo og arbejd i den danske-tyske grænseregion

Den danske-tyske grænse forbinder Danmark og Tyskland som tilsammen udgør grænseregionen. 
Ved at bo i grænseregionen er du tæt på det hele. På den danske side er der en smuk natur, kyster og et væld af imponerende skove. 
Det samme gør sig gældende med den tyske natur. Her er der flotte strande og mange serværdigheder, der er værd at besøge. 
Ved at bo i en grænseregion har du to lande tæt på dig, og derfor flere muligheder når du skal beslutte dig for, hvor du skal arbejde og bo. Ved at være i en region med to lande har du også muligheder, når det kommer til kultur- og fritidsaktiviteter.

Hvorfor bo i grænseregionen?

I Sønderjylland er hele Europa inden for din rækkevidde. Her bliver Skandinavien og resten af Europa bundet sammen. Fra Billund og Sønderborg er der korte afstande til andre metropoler som f.eks. København og Berlin. Storbyerne i Tyskland som Flensborg, Hamborg og Kiel er tætte naboer, der ligger lige inden for vores rækkevidde takket være motorvejen, der går hele vejen igennem Jylland og fortsætter ned igennem Tyskland. Lige på den anden side af den dansk-tyske grænse finder vi Nordfriesland, der er porten til Europa.
I Nordfriesland er du tæt på de smukke omkringliggende øer som Sylt, Pellworm og Föhr-Amrum.

Mulighederne er mange og stemningen er god

Vi har spurgt borgerne i regionen om de ville sige noget til folk der overvejede at bosætte, arbejde eller drive virksomhed i regionen. Hør deres svar her!

En region med muligheder for arbejdsgivere og arbejdstagere

Hør vicekommunaldirektøren i Tønder kommune, Keld Hansen, fortælle om sit forhold til Tyskland og om de muligheder der er for dig som enten arbejdsgiver eller arbejdstagere i den dansk-tyske grænseregion. 

Tæt på et nyt arbejdsmarked og en spændende kultur

Ved at være boende i grænseregionen er du tæt på to forskellige kulture og
spændende arbejdsmarkeder, og du har adgang til mange arbejdspladser. I Grænseregionen er der ca. 121.000 jobs, hvor 116.900 af dem befinder sig i Tyskland.
Vil du blive i dit hjemland men arbejde på den anden side af grænsen? At bo i Sønderjylland
og arbejde i Tyskland
er intet problem. Der er omkring 10.000 mennesker,
der pendler
over den dansk-tyske grænse dagligt.

Tæt på et nyt arbejdsmarked og en spændende kultur

Ved at være boende i grænseregionen er du tæt på to forskellige og spændende arbejdsmarkeder og du har adgang til mange arbejdspladser.
I Grænseregionen er der ca. 121.000 jobs, hvor 116.900 af dem befinder sig i Tyskland.
Vil du blive i dit hjemland men arbejde på den anden side af grænsen? At bo i Sønderjylland
og arbejde i Tyskland er intet problem. Der er omkring 10.000 mennesker
der pendler over den dansk-tyske grænse dagligt.
"Det at bo i grænseregionen er et ekstra krydderi i forhold til, hvis man skulle bo et andet sted."
Keld Hansen
Vicekommunaldirektør - Tønder kommune

Tønder kommune er bedst placeret grænsekommune

Tønder kommune var den højest placeret danske grænsekommune i Region Syddanmarks analyse af “Andel af borgere, der er meget tilfredse med livet.” Ud af de 22 analyserede Syddanske kommuner, blev Tønder kommune nummer 8. 

Den Syd-og Sønderjyske livskvalitet blev blandt andet målt på graden af; et godt familieliv, tilfredshed med sit arbejde, gode sociale relationer, engagement i frivilligt arbejde, fritidsmuligheder, et godt helbred, samt tillid og tryghed i nærområdet.

Du kan her læse mere om sønderjydernes livskvalitet

Nordfriesland er et helt specielt sted at leve

I Nordfriesland er den største by Husum med 23.000 indbyggere. Her er både plads til shopping, et specielt klima i naturen og mange stråtækte huse, der er med til at kendetegne Nordfriesland.

Det der gør Nordfriesland til et helt specielt sted at leve, er de mennesker der bor der, regionens placeringen, og de mulighederne som den regionen byder på. 

Du finder Nordfriesland lige på den anden side af grænsen. Dette betyder, at hvis du har et ønske om at bo i Danmark og arbejde i Tyskland, er der ikke langt fra dit hjem til din arbejdsplads. Ønsker du derimod at flytte til Nordfriesland og arbejde der, er du ikke langt fra dit hjemland.  

En region fyldt med oplevelser

I grænseregionen er der mange aktiviteter for dig og din familie, som i kan være en del af i jeres fritid. Der er i denne region noget til alle aldre og typer mennesker, både til hverdag og i weekenderne. Vi har i regionen også flere musikalske tiltag, hvor du kan opleve dygtige kunstnere optræde til koncerter og festivaller. Læs mere om de forskellige aktiviteter på vores bosætningsside.

En region fyldt med oplevelser

I grænseregionen er der mange aktiviteter for dig og din familie, som I kan være en del af I jeres fritid. Der er i denne region oplevelser for alle aldre, både til hverdag og i weekenderne. Vi har i regionen også flere musikalske tiltag, hvor du kan opleve dygtige kunstnere optræde til koncerter og festivaller. Læs mere om de forskellige aktiviteter her.

Grænseregionen = tryghed for dig og din familie

Både i Sønderjylland og Nordfriesland er der stor fokus på tryghed for dig og din familie. Du kan her læse mere om kriminalitet, tryghed, sikkerhed og kommunale tiltag i regionen der er med til at øge din families sikkerhed. 

Find trygheden i Danmarks Sønderjylland

I Sønderjylland føler størstedelen af borgerne sig trygge. Dette skyldes den lave kriminalitet i diverse Sønderjyske byer samt et godt og tæt forhold til naboerne. Politiets tryghedsundersøgelse fremviser at 85,6 % af de Sønderjyske indbyggere føler sig trygge i forhold til kriminaliteten i deres nabolag. 

Du kan læse mere om politiets tryghedsundersøgelse blandt alle danske kommuner her

I Nordfriesland lægger man vægt på sikkerhed 

Sikkerhed er meget vigtigt i Tyskland, hvilket inkluderer sikkerhed for borgerne inden for vold og kriminalitet. Tyskland er et af de sikreste lande i verden
og dette opretholdes gennem intens behandling af evt. farer, som samfundet end måtte stå overfor.

I Schleswig Holstein er der indsat nye initiativer for at mindske indbrud og derved gøre regionen mere sikker. Planlagte lukninger af små politistationer på landet er blevet trukket tilbage, hvilket betyder, at politiet forbliver tilstede i området. 

Så ønsker du at bo i udlandet, er Nordfriesland et godt sted at vælge med en høj sikkerhed for dig og din familie.

En region med grønne enge, blå himmel og hav

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet

Der findes mange smukke steder i Danmark, men der er dog noget helt særligt ved Tønder i Sønderjylland. Her kan du se langt og du er altid tæt på naturen, skovene, de vidtstrakte marker, den flade marsk, samt himmel og hav. 

I Nordfriesland gemmer, der sig nogle smukke naturområder ude ved vestkysten, hvor man finder flotte strande. 
Heden omkring Bordelund og Langhorn (Langenhorn) forvandles en gang om året til et smukt lillafarvet tæppe.

Vil du flytte til Grænseregionen?

I grænseregionen kan du og din familie sammen finde lykken i en region, der ikke kun rummer en rig natur og storbylivet, men som også byder på en alsidig hverdag med to forskellige kulture og et væld af oplevelser. 

Find ud af hvordan du får den bedste start i Grænseregionen ved at kontakte tilflytterservicen 

Turister synes godt om befolkningen i grænseregionen

Mød turisterne i grænseregionen og hør mere om hvorfor de kommer til grænseregionen, når de vil holde deres ferie, og hvad de synes om befolkningen. 

Grænseregionen er et dejligt sted
at være

Per og Sussie holder ferie i Sønderjylland og har valgt endnu engang at besøge smukke Rømø. Hør mere om hvad parret synes om grænseregionen.

Ggrænseregionen er et smukt sted med venlige mennesker

Manuela fra Bayern synes grænseregionen er et smukt sted, hvor menneskerne er spændende og afslappede. Hør mere om hvad Manuela synes om grænseregionen.

Iris og Nico har været på Rømø mange gange

Iris og Nico bliver ved med at vende tilbage til Rømø pga. naturen og menneskerne. Hør mere om hvad de tyske turister synes om grænseregionen.