Bosætning

BOSÆTNING I GRÆNSEREGIONEN

Går du med tanker om at flytte til grænseregionen? Vi har her samlet informationer om hvilke muligheder, der er for dig og din familie på begge side af grænsen. Læs mere og bliv klogere på vores fantastiske region.

Slider

Bosætning over grænsen

Vil du bosætte dig i den danske/tyske grænseregion?

Hvis du vil flytte til grænseregionen, kan tilflytterservice på begge sider af grænsen hjælpe dig godt på vej med din tilflytning. Find informationer om de forskellige tilflytterservices her

Med region med muligheder for alle

Uanset om du bor i Danmark og ønsker at flytte til Tyskland, eller om du bor i Århus og har lyst til at afprøve nye kræfter i Sønderjylland, kan vi hjælpe dig med at finde de informationer du mangler. Der er mange ting du med glæde kan drage fordel af her i grænseregionen. F.eks. har vi mange storbyer, hvor du kan finde storcentere og caféer men du undgår den høje kriminalitet og får en tryghed for dig og din familie.  

Hvorfor bosætte sig i grænseregionen?

Hvis du flytter til grænseregionen, vil du ikke blot opleve en region, hvor du har muligheden for at handle billigt ind på den anden side af grænsen. Du vil opleve en befolkning, der brænder for det område de lever i, i en blanding af storby og fantastisk natur, med en masse jobmuligheder på begge sider af grænsen. Vi har i vores region et dansk mindretal på den tyske side af grænsen og et tysk mindretal på den danske side af grænsen, der gør, at der hernede ses en mangfoldighed, en forståelse og tolerance af forskelligheder samt mange er tosproget. Har du børn der flytter med dig, vil de have en enestående mulighed for at blive integreret i et dansk-tysk samfund, hvor de via. tyske daginstitutioner på den ene eller den anden side af grænsen, virkelig kan tage det tyske sprog til sig.

En region med ro og tryghed

Bosætningskonsulenten i Tønder kommune, Marianne Okholm, fortæller om, hvordan det er for hende at bo og leve i grænseregionen, samt fortæller om hvilke fordele, der er ved at være bosiddende i denne region. 

Med region med muligheder for alle

Uanset om du bor i Danmark, og ønsker at flytte til Tyskland, eller om du har lyst til at afprøve nye kræfter i Sønderjylland, kan vi hjælpe dig med at finde de informationer, du mangler. Der er mange ting, du med glæde kan drage fordel af her i grænseregionen. F.eks. har vi mange storbyer, hvor du kan finde storcentre og caféer, men du undgår den høje kriminalitet, og får tryghed for dig og din familie.  

Vi har her samlet generelle informationer til dig, om ting du sikkert har i tankerne, når du overvejer, om du skal flytte til grænseregionen. Her kan du finde informationer omkring huspriser, omkostningsniveauer, indkøb og shoppingmuligheder, samt informationer om offentlige institutioner. Læs mere om fordelene ved at bo i grænseregionen. 

"Mulighederne er mange, og stemningen er god."
Anne-Sofie Diderisksen
Mindfactory by ECCO

Find byen midt i naturen

I Sønderjylland er der flere større byer. Her finder du blandt andet Sønderborg, som er en by, der indeholder mange oplevelser her i blandt caféer, storcentre, gågader, bare/diskoteker og meget mere, men regionen har også meget mere at byde på. Kommer du til grænseregionen, kan du ikke blot nyde oplevelserne i de større byer, men du kan opleve de smukke og naturlige omgivelser, der er i hele Sønderjylland. Er du bosat på den nordlige side af grænsen, har du Schleswig-Holstein lige ved siden af. Denne region består af flere større byer, som f.eks. Flensborg og Kiel, som du let kan besøge.

Vil du opleve naturen i Tønder? 

Du kan ved Tøndermarsken finde flere informationer omkring naturen i Tønder og se hvilke oplevelser der er mulige for dig i kommunens skønne omgivelser.

Overvejer du at købe hus i Grænseregionen?

I grænseregionen er huspriserne generelt billigere, end i andre steder i resten af Danmark og Tyskland, som f.eks. København og Hamborg. Fordi du befinder dig i en region der også består af mindre omkringliggende byer rundt om de større byer i regionen, har du gode muligheder for at finde dit drømmehjem til en realistisk pris. Læs mere her om huspriserne i Danmark og Tyskland og bliv klogere på dine muligheder på begge sider af grænsen. 

Huspriser i Sønderjylland - hvor meget kan jeg få for pengene?

I Danmark er der stor forskel på, hvor meget hus du kan få for pengene, alt efter hvilken kommune du søger bolig i. Jo tættere du ønsker at bo på storbyerne, desto dyrere bliver boligerne.

Kvadratmeterpriserne ændrer sig markant meget, alt efter hvilken kommune man undersøger huspriserne i. Inde på https://www.boliga.dk/statistikker/kvadratmeterpriser-kommuner er kvadratmeterpriserne listet i de forskellige kommuner i Danmark, og der ses en markant forskel på huspriserne i de mindre byer og større byer. F.eks. er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en villa i storbyer som Århus på 33.087 kr. /m2 og Odense på 20.275 kr. /m2, hvor kvadratmeter prisen på villaer i mindre byer som Tønder er på 6.108 kr. /m2 og Sønderborg på 9.599 kr. /m2.

Det betyder altså, at hvis du vil bo i Århus, kan du få en villa på 140 m2 til ca. 4,6 millioner kr., hvor du i Tønder kan få en villa på samme størrelse til 855.000 kr. Det er en forskel på omkring 3,7 millioner kr. 

Du kan her læse mere om boliger, og priser i Sønderjylland, og se hvor meget hus du får for pengene i diverse Sønderjyske kommuner. 

https://redaktion.jv.dk/huspriser/

Huspriser i Tyskland - Hvor er det billigst at bo?

Overvejer du at flytte over grænsen? Schleswig-Holstein er en stor region i Tyskland bestående af både store og mindre byer. Her er der også stor forskel på kvadratmeterpriserne, alt efter hvilken by du vil bo i. 

I 2020 er kvadratmeterprisen for en villa i større byer, i Schleswig-Holstein, som f.eks. Kiel på 1.975 euro (14.812 kr.). En villa i byerne i Nordfriesland, så som Husum, ligger gennemsnitsprisen på 1.654 euro (12.405 kr.). Det vil sige, at en villa på 140 km2 i Kiel vil koste omkring 2.1 millioner kr., hvor en villa på samme størrelse i Husum vil koste omkring 1,8 millioner kr.    

I de større byer i Tyskland bliver priserne højere pga. den store efterspørgsel. Et enfamiliehus (ca. 140 km2) i Berlin koster omkring 430.000 euro (3.225.000 kr). I andre byer er priserne på fast ejendom endnu dyrere i sammenligning: dem, der vil købe i Hamborg, betaler ofte 550.000 euro (4.125.000 kr.), i Frankfurt 800.000 euro (6.000.000 kr.)og i München 1,5 millioner euro (11.250.000 kr.).

Læs mere om huspriser og husprisudviklingen i Tyskland:

Vil du købe hus eller lejlighed?

I Tyskland ses det ofte, at man bor til leje frem for at eje sin egen lejlighed eller hus. Dette skyldes en overflod af lejeboliger af høj kvalitet i alle områder og prisklasser, fra små lejligheder til villaer med haver. Disse lejeboliger er ofte i fremragende stand og svarer til ejerboliger med hensyn til kvalitet. Derudover er lejere beskyttet af lovgivningen mod overdreven stigning i lejen, og udlejere har ikke lov til at opsige en lejekontrakt uden grund.

Købspris på hus/lejlighed på under 90 kvadratmeter:

Hus: 382.000 euro (2.865.000 kr.)
Lejlighed: 340.000 euro (2.550.000 kr.)

Købspris på hus/lejlighed på 90 – 120 kvadratmeter:

Hus: 195.000 euro (1.521.000 kr.)
Lejlighed: 312.500 euro (2.343.750 kr.)

Købspris på hus/lejlighed på 120 – 150 kvadratmeter:

Hus: 259.000 euro (1.942.000 kr.)
Lejlighed: 747.500 euro (5.606.250 kr.)

Alle disse tal er redegjort for i 2020. For at finde de sidste nye data, besøg: https://www.immowelt.de/immobilienpreise/landkreis-nordfriesland/hauspreise

Uanset om du vil leje eller købe bolig, kan oplysninger om ledige boliger findes i avisens reklameafsnit og på ejendomswebsteder, hvor de fleste lejligheder og huse er opført i dag. Udbud og efterspørgsel efter boliger afhænger i høj grad af den region boligen er placeret i. I landdistrikterne har lejere eller købere en tendens til at vælge, hvad der er tilgængeligt, men i større byer kan ejere normalt vælge mellem flere tilbud. At finde boliger kan være tidskrævende, især i storbyområderne omkring München og Frankfurt.

Find dit nye hjem i Tyskland

Du kan finde ledige boliger i Tyskland på følgende sider: 

https://www.immowelt.de/

www.immonet.de 

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/ 

Lønninger og omkostninger i Danmark og Tyskland

Hvis du bor i grænseregionen, kan du opdage en forskel på lønningerne og omkostningerne, nord og syd for grænsen. Her kan du læse mere om omkostningsniveauerne i grænseregionen og bliv klogere på, hvor det er mest fordelagtigt for dig at bo.

Hvad koster det at leve i Sønderjylland?

Der er stor forskel på ens daglige omkostningsniveauer baseret på hvilket område i Danmark, du bosætter dig i. Her differentierer priserne på indkøb, børnehaver, frisører mm.

Du kan her finde en liste over de 10 billigste og dyreste kommuner at bo i, i Danmark

I Tyskland er det billigt at leve

Hvad koster det at spise ude med vennerne? Hvad skal jeg give for en liter mælk? Dette er nogen af de mange spørgsmål, du kan stille, hvis du overvejer at flytte til Tyskland. Det er generelt billigt at leve i Tyskland i forhold til Danmark. Fødevarepriserne er del lavere, end vi er vant til blandt andet pga. den lave moms.
Du kan her finde en liste over priser på restaurant, fødevare, benzin og transport, forbrug (el, vand, varme), sport og fritid, biograf, tøj og sko, børnepasning og lejligheder.

Gode indkøbsmuligheder

I Grænseregionen er der gode indkøbsmuligheder i hver kommune, hvor du på begge sider af grænsen finder velkendte dagligvarebutikker i hver kommune så som: Fakta, Netto Superbrugsen mm. 

Gode indkøbsmuligheder

I Grænseregionen er der gode indkøbsmuligheder i hver kommune, hvor du på begge sider af grænsen finder velkendte dagligvarebutikker som: Fakta, Netto Superbrugsen mm. 

Find supermarkeder nær dig

Masser af skoler, gymnasier
og daginstitutioner

I Sønderjylland har du gode muligheder for at få dine
børn passet både i dagpleje og børnehave. Du kan her finde alle de institutioner
der er i de forskellige byer og finde en til dig og dine børn.

Masser af skoler, gymnasier og daginstitutioner

I Sønderjylland har du gode muligheder for at få dine
børn passet
både i dagpleje og børnehave. Der er i denne region både danske og tyske daginstitutioner, hvis du ønsker, at dine børn får et bedre kendskab til det tyske sprog og kultur. Du kan her finde alle de institutioner, der er i regionen. 

Her kan du finde en liste over alle folkeskoler, og gymnasier i Sønderjylland, og finde den der er tættest på jer.

I Schleswig-Holstein er der både danske og tyske institutioner

I Schleswig-Holstein er der mange muligheder for dine børn, når de skal i dagpleje, børnehave eller folkeskole. I SH har de ikke kun tyske daginstitutioner, men også danske.
Her har dit barn mulighed for at lære tysk fra en meget ung alder. 

Børnehaver, folkeskoler og gymnasier i Schleswig Holstein

Vil du flytte på den anden side af grænsen, og har et barn der skal gå i børnehave, folkeskole eller gymnasie? Du kan her finde en oversigt over disse i Schleswig Holstein. 

Danske institutioner i Schleswig-Holstein

Har du planer om at flytte tværs over grænsen, men vil gerne have, at dine børn går i en dansk institution, kan vi også hjælpe dig med det. Der er nemlig flere danske institutioner på den anden side af grænsen. 

Vil du vide mere om det tyske uddannelsessystem?

Uddannelsessystemet syd for grænsen er ikke det samme, som du kender fra Danmark. Her kan du læse mere om det tyske uddannelsessystem, og se hvordan der er anderledes fra det danske. Du kan derudover også finde informationer omkring børnepasning i “førskole” i Tyskland.