Dansk-tyske grænseregion

DEN DANSK-TYSKE GRÆNSEREGION

Her kan du finde informationer om vores kommuner i grænseregionen, og om de oplevelser du kan blive en del af i din hverdag, hvis du flytter til den dansk-tyske grænseregion.

Slider

Mød os i grænseregionen

Vi er i den dansk-tyske grænseregionen stolte af at byde dig velkommen til en fantastisk region med masser af muligheder og potentiale både for virksomhedsejere, jobsøgende og tilflyttere. Vi giver dig her informationer omkring regionen, og et overblik over kommunerne/amterne heri.
Du kan derudover læse mere omkring hvordan du, og din familie kan få det gode liv i grænseregionen, uanset hvilken side af grænsen du befinder dig i.
Mød borgene i øjenhøjde og hør deres historie omkring deres tilflytning til grænseregionen.

Vores fællesregion uden grænser

Kernefortællingen beskrives her 

"Der er en mangfoldighed, der er dejlig at møde og være en del af."
Jesper Monsrud
Grænsependler
“Der er en mangfoldighed, der er dejlig at møde og være en del af”
– citat Jesper Monsrud – Grænsependler

Det danske og det tyske mindretal

På den danske side af grænsen ses der et tysk mindretal, og på den tyske side af grænsen ses der et dansk mindretal. Det tyske mindretal er tysksindede gruppe af mennesker, der bor i Sønderjylland. Dette mindretal omfatter ca. 15.000 mennesker, der både snakker tysk, dansk og sønderjysk. I Sønderjylland er der flere tyske skoler, børnehaver, biblioteker og foreninger.
Det tyske mindretal i Sønderjylland opfatter sig selv som danske statsborgere med tysk identitet. Dette er parallelt med det danske mindretal i Sydslesvig, hvor det danske mindretal opfatter sig selv som tyske statsborgere med dansk identitet.
Det danske mindretal omfatter ca. 50.000 mennesker, som både taler dansk og tysk. Ligesom der eksisterer tyske institutioner i Sønderjylland, findes der også danske institutioner i den nordlige del af Schleswig-Holstein, hvor der er ca. 50 danske skoler og lige så mange børnehaver samt danske kirker, biblioteker, fritidshjem og foreninger. Læs mere om det danske og det tyske mindretal her. 

Kommuner/amter på begge sider af grænsen

Her kan du finde en oversigt over alle kommuner/amter i region Syddanmark og Nordfriesland. Klik på områderne for at læse mere om kommunerne og hvad de hver især har af muligheder og services.

Huspriser i den dansk-tyske grænseregion

Huspriserne i den dansk-tyske grænseregion varierer alt efter hvilket land og hvilken kommune, du ønsker at bosætte dig i. Du kan her finde informationer omkring huspriserne på begge sider af grænsen. 

Huspriser og løn i Sønderjylland – sådan får du råd til det gode liv

Hvis du søger mere generel viden om, hvordan det er at bo i Syd-og Sønderjylland, for eksempel om antallet af arbejdspladser, pendling, uddannelser indkomst eller huspriser i grænselandet, er der mere viden at hente på KONTUR, der samler de vigtigste nøgletal for kommunerne i region Syd- og Sønderjylland – vi kan afsløre, at der er en sammenhæng mellem lønnen og huspriserne, så der er råd til det god liv, uanset om du går efter hus, natur og landsbyliv eller en bolig tæt på centrum i en af “store” byer. 

Du kan også læse mere om huspriserne i Sønderjylland på vores side omkring bosætning i Grænseregionen 

Du har muligheden for at leje din drømmebolig i Nordfriesland

I modsætning til mange andre lande lejer de fleste tyskere deres hjem. Grunden til dette er, at der er overvældende mange lejeboliger af høj kvalitet i alle lokationer og prisklasser, fra små lejligheder til villaer med haver. Disse lejeboliger er ofte i fremragende stand, og svarer til ejerboliger med hensyn til kvalitet. Derudover er lejere beskyttet af lovgivningen mod overdreven stigning i lejen, og udlejere har ikke lov til at opsige en lejekontrakt uden grund.

Læs mere om hus og lejlighedspriser i Nordfriesland her

Mød borgerne i Grænseregionen

Mød borgerne i grænseregionen og hør succeshistorierne flere dansker og tyskere har oplevet ved at arbejde og flytte på den anden side af grænsen

Claus nyder at arbejde i grænseregionen

Hør Claus fortælle om hvordan det er for ham at bo og arbejde i grænseregionen, og hvilken effekt grænsen har på hans arbejde.

Trine blev taget imod med åbne arme

Hør Trines historie om hvordan hun kom til grænseregionen for at arbejde på Schackenborg slot og hendes oplevelser med den lokale befolkning.

Tais og hans kone benytter sig meget af grænsen

Tais er født og opvokset i regionen, og driver nu sin egen succesfulde forretning. Hør mere om Tais' oplevelser
med at drive virksomhed i grænseregionen.